İnsanlık bir atılımın eşiğinde: Çok yakında yapay zeka hayvanları anlamayı ve onlarla iletişim kurmayı öğrenebilecek:
Kulağa yeni bir filmin konusu gibi gelse de uzmanlar, yapay zekanın insanların evcil ve hatta vahşi hayvanlarla iletişim kurmasına olanak tanıyacağını öngörüyor.
Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, insanların algılayamayacağı kadar sessiz veya incelikli hayvan seslerini ve davranışlarını kaydeden küçük taşınabilir dijital kayıt cihazları olan “dijital biyoakustik”i kullanıyor. Bu veritabanları, bu küçük iletişimlerin kodunu çözecek ve bunları bizim için daha anlaşılır bir şeye, neredeyse “Hayvanlar için ChatGPT”ye çevirecek şekilde yapay zekayı eğitmek için kullanılacak.
“Yer Türleri Projesi” gibi projeler önümüzdeki 12-36 ay içinde bir atılım bekliyor.
2017 yılında kurulan kar amacı gütmeyen AI, kedi ve köpeklerden balina ve karga gibi daha sıra dışı türlere kadar hayvanları kaydetmeyi, anlamayı ve onlarla “konuşmayı” amaçlıyor.
Dünya Türleri Projesi’nin güncel deneyleri arasında kargaların ses repertuarının haritalandırılmasına yönelik girişimler de yer alıyor. Ayrıca bilim insanları kuşların anlayabileceği yeni seslendirmeler üzerinde de çalışıyor.
” Önümüzdeki 12 ila 36 ay içinde muhtemelen hayvanlarla iletişim için bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Balina veya karga gibi konuşan sentetik bir balina veya karga yaratıp bunu yapmadıklarını hayal edebilirsiniz . Kendileriyle konuşmadıklarını anlayabilirler” diyor, Dünya Türleri Projesi’nin kurucularından Aza Raskin.
Kedileriniz ve köpekleriniz ne hakkında konuşuyor?
Lincoln Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kedi ifadelerini sınıflandırmak ve anlamak için yapay zekayı kullanıyor. Yapay zeka, kedilerin iletişim kurmak için kullandığı yüzlerce ifadeyi sınıflandırmaya ve anlamaya yardımcı olabilecek, kedilerin kulaklarının konumu gibi özellikleri tanımlamayı öğrenebilir.
Benzer şekilde yapay zeka, köpeklerin yüz ifadelerini ve havlamasını tercüme etmeyi amaçlıyor.
Yarasaların dilini inceleyen araştırmacılar, yarasaların dilinin önceden düşünülenden çok daha karmaşık olduğu sonucuna vardı. Kendi isimleri vardır, yiyecek konusunda kavga ederler ve anne yarasalar bebekleriyle konuşurken “bebek konuşması”nı kullanırlar.